Kunstverk har vært en gjenganger gjennom hele videospillenes forholdsvis korte historie, men noen spill tar det til nye høyder og implementerer historiske kulturelle verk og hendelser som en viktig del av selve spillet. Civilization-serien er et godt eksempel på akkurat dette, og har nok gjort mye godt for å gjøre en atypisk gruppe mennesker kjent med mange store historiske verk.
Et kunstverk i seg selv
Da Civilization først ble lansert på begynnelsen av 1990-tallet dekket den mange behov på spillmarkedet, men grafikken var absolutt ikke et av dem. I sin tid var nok ikke spillet helt i bakevja, men det var ingen revolusjon å snakke om. Nå har aldri revolusjonerende grafikk eller voldsomt utsmykkede spillverdener vært noe stort fokus i denne serien, men heller å få vist fram det kulturelle, diplomatiske og historiske perspektivet.
Et veldig stort satsingsområde i de siste utgavene av spillserien har vært på kultur og kunsthistorie. Civilization har gjort et stort poeng av å vise det meste av kjent kunst i verden til sine trofaste spillere. Dette gir spillet en unik dybde samtidig som det sprer kunnskap og informasjon om kunstnere, kunstverk og historiske personer ingen skolelærer kan måle seg med – i den målgruppen. Michelangelo, Leonardo Da Vinci og Edvard Grieg er bare tre av veldig mange historisk viktige personer det er mulig å tilegne seg i spillet.
I seriens eget, fyldige leksikon, «Civilopedia», kan spilleren fordype seg i all verdens kunstverk med informasjon om opprinnelse og historiske fakta om kunstneren selv. Gjennom 30 år med utvikling av spillet så har dette leksikonet blitt en informasjonskilde om kunst og kulturpersonligheter som ikke står tilbake for noe annet spillunivers.
Selv om mange spill i dag kan klassifiseres som digitale kunstverk i seg selv, så er det få, om noen, som har gjort så mye for kunsten selv enn Civilization.