Det er ikke vanskelig å forstå nytten av å ta i bruk kunst i videospill. Spillene krever tross alt vår fulle og hele oppmerksomhet når vi spiller, og da spiller suggerende farger og estetisk tilfredsstillende bilder en stor rolle. Musikk som setter den rette stemningen, er også som kunst å regne. En handling i et spill kan være lang og omfattende, og da gjelder det å unngå at spilleren går lei.
Å inkorporere kunst er ikke noe nytt, og det forekommer ofte at verkene til impresjonister som Vincent van Gogh er å finne i videospill, og i gamle Nintendo-spill er det ikke uvanlig å finne bakgrunner tydelig inspirert av verker som «Stjernenatt».
Pac-Man
Den virtuelle verden har gitt kunstnere av alle slag litt av en arena å boltre seg på, og ikke minst når det kommer til design av videospill. Her finnes det et enormt og uoversiktlig hav å hente eksempler på, men la oss se på en gammel og udødelig klassiker som Pac-Man. Spillet kom først ut i 1980, og ble raskt en sensasjon. I dag har spillet nostalgisk verdi, og har til og med endt opp i New York’s Museum of Modern Art.
Pac-Mans opphavsmann og Namco-grunnlegger Masaya Nakamura kunne neppe forutsett at dette kom til å skje. Mange forstår dog hvorfor, ettersom Pac-Man har fått enorm betydning for spilldesignere. Ikke bare var spillet først ute med å ha en historie som tilhørte spillet, som ble vist som små tegnefilmer mellom nivåene, men det forandret måten folk så på videospill. Plutselig bestod ikke publikum stort sett kun av folk på arkader, men spredde seg utover.
Inspirasjonen designere bak Pac-Man ga, har vært med på å legge grunnlaget for dagens 3D-designere, som prøver å skape fengende og levende spillkarakterer som supplerer en god historie. I videospill finner du alle mulige former for tradisjonell kunst, som malerier, skulpturer, historier, musikalske komposisjoner og mye mer.