Kunst og design har mange fellestrekk. De krever blant annet begge enorm kreativitet, en forståelse for stil, emosjonell intelligens, og evnen til å fortelle en historie gjennom visuelle midler. Imidlertid må designere på noen måter tenke annerledes enn kunstnere, siden deres produkter i tillegg til å se bra ut også skal ha en praktisk funksjon. De er drevet av et mål.
Kunstens rolle i design
Hvordan et produkt ser ut, blir stadig viktigere. Dette ser man av den raske veksten selskaper som setter produktdesign først oppnår. Sony, Apple, Tesla, Porsche, Samsung, Bang & Olufsen er eksempler på dette. Forbrukerne forventer nå at produktene skal være utrolig visuelt tiltalende, så vel som å møte deres behov. Designere må forstå hvordan visuelle uttrykk påvirker følelser, hvordan følelser påvirker valg og hvordan man utnytter det til produktets fordel.
Vi tenker sjelden på utformingen av mange objektene vi bruker hver dag, men de daglige gjenstandene vi bruker har blitt omhyggelig designet for å fungere på en mest mulig effektiv måte, samt å se bra ut. Om designeren har gjort en god jobb, skal de helst bare forsvinne inn i våre daglige rutiner. Vi skal se nærmere på strålende design, som de fleste har blitt så vant til, at de tar det for gitt.
Wunderbaum
De små juletrærne som henger i mang en bil, er et eksempel på et genialt design, som har forblitt uforandret i mange tiår. Den lille treformen har blitt synonymt med frisk luft og brukte biler. Dette produktet ble opprinnelig skapt i 1952 av Julius Samann. Denne ikoniske designen har funnet veien inn i popkultur og filmer som The Fisher King, Seven, og Repo Man.
Post-It-lapper
Under forsøk på å utvikle et supersterkt lim, opprettet Dr. Spencer Silver ved et uhell et klebemiddel som kunne påføres, fjernes og påføres igjen uten skade på gjenstanden den ble påført. Selv om limet ikke oppfylte den opprinnelige tiltenkte bruken, ble det ved en tilfeldighet likevel en braksuksess. Da Art Fry overhørte Spencer Silver snakke om sin fiasko i 1974, skjønte han at det var nettopp dette han trengte for å sluttføre ideen han hadde om lapper man kunne overlate korte beskjeder til hverandre med. Resultatet ble Post-It-lappene vi alle kjenner i dag.
Anthora-koppen
Et kanskje noe ukjent fenomen for enkelte nordmenn, er de ikoniske gresk-inspirerte kaffekoppene som brukes overalt i New York. Designeren Leslie Buck som arbeidet ved Sherri Cup Co, designet i 1963 Anthora-koppen. Den hadde opprinnelig et bilde av en en amfora, en tradisjonell gresk krukke, siden de var tenkt solgt til greske restauranter i byen. Designet ble imidlertid omfavnet av et stadig videre publikum, og har til slutt blitt et symbol på verdensmetropolen. Den har til og med blitt kåret til historiens mest suksessfulle kopp av New York Times.
Kinesisk matbeholder
Det vi nå kjenner som den typiske “kinamat-beholderen”, var opprinnelig en en beholder brukt til oppbevaring av østers. Østers var betydelig rimeligere noen år tilbake, og disse beholderne ble brukt til å bære dem hjem fra butikken. Da prisen på østers gikk opp, ble beholderne stadig mindre brukt. I etterkrigstiden kom imidlertid redningen. Take-out-mat ble stadig mer utbredt, og da var det behov for en praktisk beholder til å frakte maten hjem. Etter utallige forsøk på å lage den perfekte beholderen, fant man ut at den eksisterende løsningen man allerede brukte til østers fungerte ypperlig også til take-out-mat, særlig asiatisk mat.