Det finnes mange filmer hvor kunst spiller en sentral rolle. I enkelte filmer kan visse kunstverk spille en vel så sentral rolle som flere av karakterene. Det krever også litt ekstra forarbeid, når kunst skal ta en sentral rolle på et filmsett.
Kunst som rekvisitt i film
Ofte trengs et berømt maleri eller skulptur i handlingen til en film. Regissører med behov for dette kan ikke bare bruke en plakat. På grunn av risikoen for å miste maleriet eller få ødelagt på filmsettet, kan de heller ikke alltid be om å få låne originalen fra museet eller de private eierne. Resultatet blir ofte at en de bestiller en kopi fra en kapabel kunstner. Da unngår man alle problemer med å få klarering for kunstverket som trengs, noe som kan være tidkrevende og dyrt. De fleste ganger bruker kunstnere uker og måneder på å kopiere et mesterverk fra grunnen. Alt det harde arbeidet resulterer i et falskt maleri eller skulptur som ser overbevisende ut, og som ofte blir brukt noen få sekunder eller minutter av skjermtid i filmen. Ofte destrueres det falske maleriet etter endt innspilling. Å male falske malerier på bestilling fra regissører er kanskje ikke den mest givende jobben i verden.
Klassiske kunst-filmer
Filmhistorien er full av store filmer hvor kunst og kunstnere har spilt en sentral rolle. Det finnes blant annet biografiske filmer om gamle storheter som Edvard Munch og Vincent van Gogh, men også mange med en mer dramaturgisk tilnærming, som kanskje egner seg bedre for de med en mer gjennomsnittlig kunstinteresse.
Pollock
Direktør Ed Harris var så besatt av kunstneren Jackson Pollock at han etter sigende tilbrakte 10 år på å lære å male med samme teknikk for sin film. I 2000-produksjonen spilte Ed Harris hovedrollen selv, hvor malerier ble laget i fire eller fem faser. På denne måten kunne de illustrere prosessen med å male dem live på kamera. Filmen inneholder flere scener med Harris stående over det store lerretet. Dette er de mest følelsesmessige og magiske øyeblikkene i filmen.
Basquiat
Da regissør og kunstner Julian Schnabel skulle produsere filmen om kunstneren Basquiat, fikk han ikke tillatelse til å låne original-maleriene som trengtes for å gjøre innspillingen. Han endte da opp med å male egne kopier.
Jeffrey Wright, som spilte Jean-Michel Basquiat, var ikke utdannet som maler, men han trengte å vises på kamera, som om han virkelig visste hvordan man maler og håndterer kunstnerens verktøy og utstyr. Han måtte derfor legge ned utallige treningstimer for å lære seg det mest grunnleggende. Scener av dette ble komplementert av nærbilder av hendene til ekte kunstnere som malte. Dette skapte sammen realistiske scener hvor man kan se Basquiat i hans studio-maleri, hvor han skaper sine sofistikerte improvisasjoner av lyse farger, primitive figurer og språkfragmenter, for å fange rytmene til New Yorks street- og grafitti-kultur.
The Monuments Men
Filmen The Monuments Men, en George Clooney-film utgitt i 2014, handler om de ekte kunsthistorikerne, arkitektene, kuratorene og museumsdirektørene som reddet Europas fineste kunst under andre verdenskrig. Med mindre disse hadde sikret alle de uvurderlige kunstverkene mens krigen raste, ville Adolf Hitler ha fått hendene på dem. En film som dette krevde selvsagt svært mange falske malerier og skulpturer. Særlig skapte Gent alter-skulpturen mye hodebry for regissøren. Den intrikate utformingen, kombinert med størrelsen og det spesielle materialet, var bare noe av det de måtte stri med før innspillingene kunne ta fatt.