Spillkunst

Kunst i spill har blitt en uvurderlig del av de aller fleste franchiser som ønsker å stikke seg ut fra den enorme mengden spill som er tilgjengelig i dag. Med tilgang til stadig kraftigere og mer sofistikerte verktøy er det kun fantasien som setter grensene.

Spill som kunstverk

Tiden da spillbarhet var det eneste som avgjorde om et spill slo an eller ikke er forbi. Dette er, og skal være, den viktigste årsaken til at et spill blir en suksess, men som med så mye annet så har også spillbransjen sett viktigheten av den visuelle presentasjonen av verdenen spilleren skal lokkes inn i. Det har blitt gjort kvantesprang på datakraft de siste årene, og det er få begrensninger på hva som kan illustreres og designes i dag.

Fremstilling har vært viktig siden spillenes opprinnelse, med de utsmykkede sjakkbrettene fra oldtidens Kina som et godt eksempel på akkurat det. Der skulptørene hadde hovedrollen før så er det de grafiske designerne som er ansvarlig for å gi de moderne kunstverkene sitt unike og ekstraordinære preg. Spilltitler som Eve Online, Assassins Creed-serien eller hvilket som helst av Red Dead Redemption-spillene ville gjort alle norske kunstgallerier stolte om et tilfeldig generert motiv fra et av spillene hadde blitt stilt ut hos dem.

Utviklingen har på ingen måte stoppet opp, og om noen år vil teknologien som tar spilleren inn i disse fantastiske verdenene være tilgjengelig for de fleste. Virtuell Realitet (VR) gir en unik 3D-opplevelse av de samme kunstverkene som dagens spill kan være. Opplevelser som virtuelle rundturer på museer for å se kunstverkene på nært hold har vært tilgjengelig en stund, men med tid er det ingen grunn til at hver enkelt spiller kan skape sitt eget museum med kunstverk formet selv i spillhistorien.

Det er uansett ingen tvil om at flere av de klassiske titlene hører hjemme blant de moderne kunstverkene, men det er vel kanskje ikke helt stuerent å kreve det helt enda.